Dieter – till för oss eller för att tjäna pengar!?

Som nu vet upprörs jag av när människor blir lurade, och i denna tid där medier styr vår värld och vårt tänkande, då blir vi människor ännu mer utsatta och sårbara.

Jag frågar mig vart det sunda förnuftet tog vägen när helt plötsligt rökta, processade charkuterier som t.ex. bacon prisas i vissa dieter medan en sån utsökt källa till mättnad, c-vitamin som potatisen får en stämpel på sig som något farligt för kroppen, när det istället är tvärtom! Där ser man vad mediers krafter är starkt.

Grönsaker och rotfrukter, frukt och bär har vi ätit i urminnes tider, då åt vi rötter och det som fanns att tillgå i naturen. Vi tilltalades av det som var sött, det som var beskt signalerade giftighet och fara. Vi har dock genom åren lärt våra kroppar att det beska inte är farligt för oss, men det är därför de små barnen har svårare att vänja sig vid vissa grönsaker. Det kräver övning och envisa föräldrar 😉

Charkuterier däremot är något vi människor har börjat tillverka i fabrik. Produkter som processernas, röks i fabrik och sen oftast steks väldigt hårt av oss själva. Denna kombination är rent farlig för oss ur cancersynpunkt och även hjärta-kärl.

Men var kommer diet-synpunkten in i detta? Är det marknadskrafter? Det tror jag! För jag har svårt att tänka mig att det sunda förnuftet hos människan accepterar innerst inne att fabrikstillverkad mat skulle överträffa naturens mat!

Okunskap kommer jag till igen och den föds av det vi matas av i sociala medier. Ju kraftigare någon skriker ut sitt budskap, desto lättare har vi att ta till oss det. Samt är det också så att det är dieter med smaker som tilltalar oss så är det också lättare att ta till sig det. En grönsakshatare blir ju överlycklig av att slippa äta grönsaker och salta smaker tilltalar ju många!

Det är lustigt, hade tänkt skriva om detta länge och när jag tittade på Mandelmans i tisdags så påtalar de samma sak. Så nu, med färskt i minnet av denna underbara skörd och fantastiska skatt de samlar på sig Mandelmans, så hoppas jag att du inte är rädd för naturens mat längre utan tänker förnuftigt att det är charkuterierna som är din sällan-mat  🙂

 

 

Kommentera