Prestation – eller duger du som du är?

Var kommer det ifrån, det där att jag ska prestera, visa att jag är duktig – helst duktigast! Det där som förtär och förstör all glädje, det där som trycker ner mig och gör att jag mår dåligt. Kommer det från uppfostran, känslan att visa duktighet för att bli älskad? Nej, jag har funderat mycket kring det och jag är övertygad om att det sitter i generna! Duktig flicka, är det genetiskt eller kommer det från livet som sådant att vi måste hävda oss, synas för att bli respekterade?!

I dag finns prestation i allt, inte bara träning och arbete. I träning så är det ju populärt att vara multisportare, triatlet, minst ska du ju vara maratonlöpare 😉 Skämt åsido, för personer som vill börja träna så är det så viktigt att se till sig själv, börja på sin egen nivå och framför allt göra det som är kul så att det blir hållbart! Men det är lätt att se på andra, vilja göra som dem, kanske känna sig mindre värd om man inte uppnår/kan det andra kan. Jag har strävat efter att springa snabbast, göra mest mål, vara den som orkar mest och kan mest, men oj vad det är uttröttande! Jag jobbar fortfarande på att vara bra nog och jag blir bättre och bättre på det!

T.o.m. yogan är prestigefylld för många, jag har mött deltagare på mina pass som har som mål att stå på huvudet/händerna! När yogan egentligen handlar om att komma ner på mattan och möta sitt inre. Där har jag inte alltid varit, och är nog inte till fullo där nu heller…… Jag känner vad yogan ger mig, men gillar känslan av styrka, inte bara inombords utan även muskulärt. Om jag vänder det och tänker utan prestation, jag vill känna mig stark! Då blir det plötsligt positivt, eller hur! Det gäller att övertyga sig själv 🙂

Det finns även prestation vad gäller mat och det du äter. På något konstigt sätt identifierar sig många med vilken diet man går efter, som att det skulle definiera dig och vem du är.  LCHF, vegetarian, viktväktare….. lustigt är när vegetarianer säger att de äter fisk och kyckling! Då är de ju inga vegetarianer, men det är så de definierar sig – eller identifierar sig. Som om du behöver en diet för att visa hur duktig du är….. Jag tycker att det är duktigt att äta! Nej, när det gäller dieter så har jag inte känt prestation i det sen jag var riktigt ung, nu är jag väldigt trygg i det jag vill äta (konstigt vore ju annars 😉 )

Jag hörde på radion en diskussion om stadsliv och den ständiga lockelsen av shopping, det ligger ju även prestation i att ha råd, ha det senaste modet, den snyggaste inredningen, det vackraste hemmet, drömresan, drömfamiljen etc. i absurdum!

Prestation är ok om den är positiv,  men är den negativ och gör dig mest illa, så gör dig av med den. Tänk att det du gör, det du har, den du är, duger – sluta kämpa, jämföra och bli lycklig! och börja med YOGA! 🙂

Kommentera