FÖRSTA APRIL VARJE DAG ;)

Jag läste den meningen nånstans och har tyvärr glömt var, men den är så träffande de tankar som jag haft länge. Mediernas sätt att skriva sensationer hela tiden, det mest osannolika efter den andra! Och vi går på det hela tiden! ”Det är farligt att dricka kaffe”, ”Nej, det är jättenyttigt att dricka kaffe!”, ”Dela detta inlägg och du kan vinna ett hus!!!” Ha ha, skämt åsido, men är vi så lättlurade? Var är källkritiken? Är vi uppe i det blå 😉

Jag minns för länge sedan när jag läste på Högskola till förskollärare, då var jag så arg på min svenskalärare! Han klagade och ifrågasatte våra underbara svenska barnboksförfattare, bl.a. Astrid Lindgren. Vi i klassen blev surare och surare över denna lärare tills vi till slut inte kunde hålla tyst längre, då flinade han och sa, jag vill bara få er att tänka kritiskt! Ja, det har han då lyckats med 🙂 Blev därför lite förvånad när jag hörde på radion om hur de som är födda på 80-talet och framåt är medvetna och källkritiska, medan vi äldre hade det svårare. Antagligen syftade han på att vi inte är lika mediavana som de yngre?! Men jag tänker på de yngre, och även äldre, som läser alla dessa skvallertidningar och undrar, hur kan de tro på allt som står där? Det lockas med någon sensationell sak på löpsedeln eller på tidningens framsida, men inuti handlar det om något helt annat, oftast spekulationer! Vad har man för behållning eller vad fyller det för syfte?

Eller handlar allt om vår personlighet? Jag, som många andra, har ju läst ”Omgiven av idioter” av Thomas Eriksson, en fantastiskt bra bok som öppnar upp till förståelse för andra människor, deras personligheter. Jag inser att jag har blåa drag eftersom jag vill veta att det jag läser är sant och gärna vetenskapligt 😉 Gillar ju även böcker och filmer som är verklighetsbaserade, har väldigt svårt för science fiction där man spekulerar om hur framtiden blir! Ni hör, inget för mig! Men visst är det intressant hur vi alla tolkar världen runt oss baserat på våra erfarenheter, våra föreställningar som har format oss sen vi var små, våra personligheter o.s.v. det är ju tur för tänk om alla vore lika, det hade ju varit jättetråkigt 🙂

Glöm aldrig att just du är unik <3

 

 

 

Kommentera